Overlæge Johannes Wilhjelm og sygeplejerskerne Helle Mark Mogensen og Pia Børding er nogle af de medarbejdere, der benytter tilbuddet om fleksible arbejdstider. For dem giver det mere luft i den private kalender. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

08-12-2023

Færre men længere arbejdsdage har givet mere fleksibilitet og luft i kalenderen for medarbejderne på Hjertesygdomme på Regionshospitalet Viborg. For patienterne betyder det samtidig mulighed for at komme til konsultation hos hjertespecialisterne efter arbejdstid.

Tre lange arbejdsdage, én almindelig dag og en fridag. Sådan ser arbejdsugen ud for en del af medarbejderne i Regionshospitalet Viborgs Hjerteklinik, efter at Hjertesygdomme har indført fleksible arbejdstider.  Fleksible arbejdstider er en frivillig forsøgsordning, som medarbejderne har mulighed for at gøre brug af i varierende grad.

- Nogle vælger at gå all in og arbejde fra klokken 8 til 18 tre dage om ugen, så de kan holde en ugentlig fridag, mens andre melder sig på nogle enkelte lange vagter og dermed kan "spare op" til en månedlig fridag. Og det er netop dén smidighed, som har været vigtig for os, så medarbejderne kan få den fleksibilitet, som passer til deres privatliv, forklarer oversygeplejerske Marianne Lykke Lønvig fra Hjerteklinikken.

Cirka halvdelen af klinikkens læger og sygeplejersker har i første omgang valgt at tage del i ordningen, mens de resterende har ønsket at holde fast i de vante arbejdstider. For oversygeplejerske Marianne Lykke Lønvig betyder det selvsagt et ekstra puslespil, når der skal lægges vagtplan og bookes patienter til Hjerteklinikkens forskellige funktioner.

- Det er klart, at det giver ekstra arbejde at få det hele til at gå op, ikke mindst for sekretærerne, men omvendt giver det også bedre mulighed for at udnytte vores konsultationsrum, ligesom nogle patienter glæder sig over at kunne komme på hospitalet efter arbejdstid og i øvrigt har nemmere ved at finde en parkeringsplads, fortæller Marianne Lykke Lønvig.

Genialt med ekstra fridag

Sygeplejerskerne Helle Mark Mogensen og Pia Børding er nogle af de medarbejdere, som har valgt at deltage i ordningen, og for dem er en arbejdsuge med tre lange dage, en enkelt kort og en fridag helt perfekt.

- Det er genialt med sådan en fridag midt på ugen. Det giver meget mere luft i privatlivet og sikrer en fleksibilitet, så man bedre kan få det hele til at gå op, vurderer Helle Mark Mogensen.

Samme melding kommer fra Pia Børding, og ingen af de to sygeplejersker oplever de lange dage som belastende eller svære at komme igennem.

- Selvfølgelig kan man godt møde ind en morgen og tænke, at man har en lang dag foran sig, men vupti, så er klokken alligevel pludselig 18 og dagen ovre, fortæller Pia Børding.

Samtidig er de lange dage ofte præget af en anden ro og effektivitet sidst på dagen. Der er færre forstyrrelser, og man kan bedre få gjort nogle opgaver færdige og fordybe sig om aftenen, når der er mere ro på gangene, forklarer de to sygeplejersker.

Også overlæge Johannes Wilhjelm har takket ja til at deltage i ordningen. Han har længe haft et ønske om mere fleksible arbejdstider og mulighed for at arbejde færre og længere dage.

- Jeg bor i Aarhus, så det betyder enormt meget for mig, at jeg ikke skal køre frem og tilbage hver dag. På den her måde kan jeg spare 2,5 timers kørsel på én dag – det er 20 procent af min ugentlige kørsel, og det kan godt mærkes. Samtidig får jeg en ekstra fridag, som jeg kan bruge til at få tingene til at hænge bedre sammen derhjemme, siger Johannes Wilhjelm.

"Det kan man da ikke"

Ideen til prøvehandlingen kommer fra kolleger i Gødstrups fødeafdeling og en trang til at gøre op med de faste rutiner og begrænsninger.

- I begyndelsen blev ideen mødt af et "det kan man da ikke", men så blev vi alligevel lidt stædige og nysgerrige og tænkte, "hvorfor skulle man ikke kunne det". Så nu prøver vi, og ind til videre går det ret godt, fortæller ledende overlæge Dorthe Svenstrup.

I første omgang kører ordningen som en prøvehandling frem til foråret, hvor projektet skal evalueres. I den forbindelse skal det blandt andet vurderes, hvilken effekt og hvilke afledte konsekvenser projektet har haft for både deltagende og ikke-deltagende kolleger og for patienterne.

- Præmissen er, at de fleksible arbejdstider skal være omkostnings- og produktionsneutrale. Det er ikke en spareøvelse. Formålet er først og fremmest at skabe de fleksible arbejdsvilkår, som vi ved, vil blive efterspurgt i stigende grad, når vi fremover skal fastholde og rekruttere dygtige medarbejdere, siger Dorthe Svenstrup.