Der var lutter glade dage på Børn og Unge-afsnittet på Regionshospitalet Hammel Neurocenter i fredags. Her var søskende og forældre til de indlagte børn og unge inviteret til en hyggelig dag. Dagen bød på sociale aktiviteter og fælles frokost i TrygFondens familiehus.

01-09-2023

I fredags kunne familierne til de indlagte børn og unge opleve noget for alle sanserne til søskende-dagen på Hammel Neurocenter. Her var både forskellige føle- og dufteaktiviteter, motoriske aktiviteter med tumlemøbler og bowlingbane samt kognitive øvelser, hvor de kunne bygge et tårn eller teste deres koordinationsevne. Sidst men ikke mindst sad dygtige medarbejdere klar med penslerne til at male både store og små, og det satte prikken over i'et på en dejlig dag på Børn og Unge-afsnittet.

Dagen var skruet sammen for både søskende, forældre og de indlagte børn. Mens legen stod på, sørgede medarbejderne nemlig for, at de indlagte børn fik deres daglige træning. Samtidig kunne medarbejderne lave observationer, som hjælper dem i genoptræningsforløbene.

En dag med skyggebørnene i fokus
Sygeplejerske Bonnie Johansen og fysioterapeut Ditte Grau, der er en del af søskende-gruppen på afsnittet, har arrangeret dagen for at inddrage søskende i afdelingen og for at give familierne en pause fra hverdagen.

- Det er vigtigt med en dag, hvor det handler om de indlagtes søskende frem for de indlagte selv. Søskende kan nemlig nemt blive glemt i hverdagen, hvor familiens energi bliver brugt på den indlagte søskende, siger Bonnie Johansen.

På Børn og Unge-afsnittet kalder de søskende for "skyggebørn", fordi de gennem deres syge søskende lærer at udskyde egne behov. Derfor er det vigtigt for medarbejderne at involvere de raske søskende mest muligt i en situation, der kan være hård mentalt.

Leg, grin og løssluppen stemning blandt børn og voksne
Søskende-dagen fik indlagte børn og deres søskende til at lege på tværs af stuerne og mødes omkring maden i TrygFondens familiehus, der ligger bare en spytklat fra afsnittet.

- Vi prøver at skabe et frirum fra en svær hverdag ved at bryde ud af rytmen. Det skal føles som sjov frem for indlæggelse, og vi vil vise, at hospitalet kan være hyggeligt og hjemligt. Her må man godt være glad, siger sygeplejerske på afsnittet Isabella Braagaard Pedersen.

Både medarbejdere og familierne var engagerede, og der var god stemning, leg, grin og løssluppen stemning at spore gennem hele dagen, hvor forældre også fandt et fællesskab med hinanden i en svær situation.

Dagen er en del af den familieorienterede rehabilitering, som afsnittet tager udgangspunkt i, når de planlægger den højtspecialiserede neurorehabilitering for patienterne. Det er nemlig meget vigtigt for personalet at se familien som helhed og have øje for, hvordan alle medlemmerne i familien har det.