Mikkel Winther er en af de fire musikstuderende fra Det Jyske Musikkonservatorium, som fremover vil gæste RH Viborg for at spille for de indlagte patienter på Intensiv. Foto: Rikke Dueholm

04-10-2023

En gang om ugen vil studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium fremover tilbyde levende musik til indlagte patienter på Intensiv i Viborg. Tilbuddet er en del af et større, prisbelønnet projekt, og erfaringerne fra andre hospitaler er, at de musikalske toner skaber et tiltrængt pusterum til både patienter, pårørende og personale.

- Kunne du tænke dig at høre et nummer mere?

Mikkel Winther kigger roligt op fra sin guitar og sender patienten i hospitalssengen et spørgende smil, inden han igen lader fingrene glide hen over instrumentets strenge. Med stille koncentration sender han de rolige guitartoner ud i rummet, hvor de blander sig med overvågningsudstyrets bippende lyde og patientens besværede vejrtrækning.

Hver torsdag vil musikstuderende fra Det Jyske Musikkonservatorium fremover gæste Intensiv på Regionshospitalet Viborg for at tilbyde en musikalsk oplevelse til de indlagte patienter. Besøgene er en del af projekt "Levende musik på Intensiv", som de seneste år har kørt med stor succes på andre hospitaler i Region Midtjylland, og oversygeplejerske Sanne Skovgaard Knudsen var ikke i tvivl, da hun og kollegerne i Viborg fik tilbuddet om at komme med i projektet.

- Det tog os ikke mange sekunder at svare ja. Vores patienter er alvorligt syge, og både de og deres pårørende står i en sårbar situation, hvor det kan være svært at finde et frirum fra alt det svære. Her kan musikken være en hjælp. En mulighed for at få en pause og tænke på noget helt andet, fortæller Sanne Skovgaard Knudsen.

Pulsen falder
Projektet Levende musik på Intensiv udspringer af et samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital og Det Jyske Musikkonservatorium og er blevet fulgt med forskningsbriller siden opstarten i 2019. Og resultaterne viser god effekt af at bringe musikere og levende musik ind på Intensiv-afdelingerne, fortæller Linette Thorn, der er intensivsygeplejerske på Aarhus Universitetshospital og en af tovholderne på projektet:

- Patienterne synes, det er fantastisk og oplever det som en pause fra det kaos, de ellers befinder sig i, når de ligger på Intensiv. De fortæller, at det gør en forskel, at der kommer et menneske uden uniform og uden intentioner om at stikke, undersøge eller mobilisere dem. Et menneske, som bare ønsker at give dem et meningsfuldt øjeblik med musikken, siger Linette Thorn.

Hun påpeger, at den levende musik også har en målbar positiv effekt på patienternes puls og vejrtrækning, ligesom tonerne påvirker patienternes smerteoplevelse og stressniveau i positiv retning.

Intim musikalsk oplevelse
For de musikstuderende er projektet samtidig en ny måde at gå til musikken på, siger lektor Margrethe Langer Bro fra Det Jyske Musikkonservatorium.

- Det gør en forskel for musikerne og deres musikalske identitet. Og det flytter fokus fra den musikalske præstation og over til det fælles menneskelige møde om musikken som det centrale, fortæller hun.

Den pointe genkender guitarist og musikstuderende Mikkel Winther, som allerede har været på besøg med sin guitar på Regionshospitalet Gødstrup og fremover også vil være en del af musikerholdet i Viborg.

- Det er meget motiverende at opleve, at jeg som musiker kan gøre en forskel for et andet menneske, som har det dårligt. Og også overvældende. Det bliver jo en ret intens og intim oplevelse, når man sidder og spiller for en enkelt patient og eventuelt et par pårørende, konstaterer Mikkel Winther, som blandt andet spiller rolige guitarnumre, som han selv har komponeret.

For oversygeplejerske Sanne Skovgaard Knudsen er der heller ikke nogen tvivl om, at mødet mellem musiker og patient kan noget særligt.

- Den musikalske oplevelse kan jo ikke helbrede patienterne, men den kan måske give dem en følelse af ro og håb og lys i mørket. Vores patienter og deres pårørende er ofte meget på, og fremtiden kan være usikker. Her kan musikken give dem en mulighed for at stoppe lidt op og bare være. Og det har stor værdi, når man som vores patienter og pårørende typisk står i en krisesituation, vurderer Sanne Skovgaard Knudsen.

Projektet i Viborg vil i første omgang fortsætte et år frem i tiden. I den periode vil Mikkel Winther og tre andre frivillige musikere på skift kigge forbi Intensivs sengeafsnit for at spille for de indlagte patienter, som måtte ønske det.   

Debuten på Musik på Intensiv i Viborg blev markeret med kage og fælles introduktion til projektet til Intensivs medarbejdere. 

Et stille og koncentreret pusterum i en presset tid er omdrejningspunktet, når musikerne gæster Intensiv.