Rosenkapellet ved Regionshospitalet Silkeborg er klar til (gen-)indvielse efter renovering. Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

21-12-2023

Efter først udvendig og siden indvendig renovering er Rosenkapellet ved Regionshospitalet Silkeborg nu klar til indvielse. Indvielsen finder sted på 80-års dagen for Kaj Munks ligtog fra kapellet.

Murværket står kridhvidt med de karakteristiske kampestensbånd, taget knejser strunkt og tæt, og indvendigt står gulve, lofter og vægge lyse og nymalede. Arkitekt Anton Rosens gamle kapel ved Regionshospitalet Silkeborg har næppe stået mere skarpt, siden det blev bygget i 1902. Efter en grundig renovering er kapellet nu klar til at blive (gen-)indviet lørdag den 6. januar 2024.

- Vi glæder os til at indvie bygningen og er meget taknemmelige for, at vi med hjælp fra genrejsningskomiteen og lokale givere har haft mulighed for at bringe det gamle kapel tilbage til ære og værdighed. Det er en utrolig smuk bygning, som samtidig bærer på en del af hospitalets, byens og landets historie. Med renoveringen har vi sikret, at bygningen også står til at fortælle sin historie til de kommende generationer, siger sygeplejefaglig direktør Mette Fjord Nielsen.

Renoveringen af det gamle kapel er blevet mulig efter initiativ fra Genrejsningskomiteen for Historiske Mindesmærker i Silkeborg og med økonomiske donationer fra Jyske Banks Almennyttige Fond, Lars Larsen Group og Mascot International A/S.

Nyt navn til gammel bygning

Samtidig med indvielsen får kapellet sit nye formelle navn, Rosenkapellet. Kapellet er opkaldt efter arkitekt Anton Rosen, som i sin tid tegnede både kapellet og det oprindelige sygehus.

Begge bygninger stod færdige i 1902, men ligesom hovedbygningen blev også kapellet med tiden for lille og utidssvarende, og det har derfor ikke været brugt som kapel i en årrække. I stedet har det været benyttet som redskabsrum, og både udvendigt og indvendigt har årene slidt på bygningen. Det var derfor tiltrængt, da der i 2022 blev gennemført en udvendig renovering af bygningen, inden den i 2023 gennemgik en grundig indvendig renovering, hvor der samtidig blev isoleret og lagt vand og varme i bygningen.

Rosenkapellet er af Slots- og Kulturstyrelsen blevet vurderet bevaringsværdigt, og samtidig rummer kapellet fortællingen om ét af anden verdenskrigs mørke kapitler. Da digterpræst og modstandsmand Kaj Munk i 1944 blev henrettet af tyskerne, blev hans ligt bragt til hospitalets kapel. Dermed blev kapellet også udgangspunktet for det store sørgeoptog, som fulgte Kaj Munks kiste gennem Silkeborg og af sted mod Vedersø. "Sorgens Triumftog" blev begivenheden kaldt, og med indvielsen af det nyrenoverede kapel på 80-årsdagen for sørgetoget bliver der bundet en smuk sløjfe på bygningens historie.

Stillerum til patienter og pårørende

Med renoveringen bliver det nu igen muligt at benytte bygningen til ophold og aktiviteter. Tanken er, at Rosenkapellet blandt andet vil kunne anvendes som stillerum for patienter og pårørende eller gruppeaktiviteter for hospitalets klinikker.

- Vi glæder os til at tage Rosenkapellet til os på en ny måde, som kan komme både patienter, pårørende og personale til gode, så bygningen også i fremtiden kan være en del af hospitalets liv og hverdag, siger Mette Fjord Nielsen.

Indvielsen finder sted lørdag den 6. januar klokken 11 for inviterede gæster.