Forskningssygeplejerske Marie Dahl har kigget nærmere på, om screening kan forebygge, at udposninger på hovedpulsåren brister. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

25-11-2024

Karkirurgisk Forskning har dykket ned i data fra et studie og konkluderer, at screening af danske mænd for udposninger på hovedpulsåren fortsat effektivt forebygger bristning.

3-5 procent af de danske mænd over 65 går rundt med en udposning på hovedpulsåren.

Hovedpulsåren løber fra hjertet og ned i bughulen, hvor udposninger oftest kan forekomme, og hvis udposningen brister, vil personen være i akut livsfare - og tit umulig at redde.

Forskere fra Karkirurgisk Forskning i Hospitalsenhed Midt samt Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk Forskningsenhed, Odense Universitetshospital, har kigget nærmere på, om en screeningsundersøgelse kan være med til at forhindre, at udposninger på hovedpulsåren (AAA) brister.

Forskningsarbejdet har udmøntet sig i en artikel, som er blevet trykt i Journal of the American College of Cardiology (JACC), som er et af verdens højest rangerede tidsskrifter inden for hjertekarsygdomme.

Artiklen er blevet til på baggrund af en sekundær analyse af data fra et lodtrækningsforsøg kaldet “Viborg Vascular Screening (VIVA) trial”, som professor Jes Lindholt stod bag i Region Midtjylland i perioden 2008-2011.

- Vi fandt, at screening reducerer risikoen for bristning af udposning med 38 procent blandt inviterede til screening sammenlignet med kontrolgruppen. Risikoen for bristning var desuden 67 procent højere blandt dem, der takkede nej til screening sammenlignet med kontrolgruppen, siger forskningssygeplejerske i Hospitalsenhed Midt, Marie Dahl.

I studiet indgik 50.156 mænd i alderen 65-74 år, hvor halvdelen blev udtrukket til henholdsvis at modtage en invitation til screening og en kontrolgruppe, som ikke modtog en invitation.

Anbefalet flere gange

Marie Dahl forklarer, at det ikke siden 1990’erne er blevet påvist, om en screening forebygger bristning af udposninger på hovedpulsåren, og der er sket meget siden.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen flere gange - senest i 2022 - anbefalet, at der bliver indført en nationalt screeningsprogram til mænd i alderen 65 år. Sidste år var det på finansloven, men blev taget af på grund af inflationen. Hvad der sker i år vides endnu ikke.

- Resultaterne viser, at en screening for udposning på hovedpulsåren fortsat vil forebygge bristning og dermed understøtter de at indføre screening i Danmark. Det vil dog i så fald være afgørende at tænke ind, hvordan man fremmer lige adgang til deltagelse i sådan en screening, siger Marie Dahl.

Indført i flere lande

Dansk Karkirurgisk Selskab (DKS) har over en længere periode opfordret til, at der i Danmark indføres et nationalt screeningsprogram for AAA. Forventningen er, at screeningen vil kunne redde 100-200 liv årligt.

En AAA-screening foretaget med ultralydsskanning er hurtig, uskadelig og pålidelig - og tager kun nogle minutter at gennemføre.

Screeningsprogrammer er allerede blevet indført i lande som Sverige, Tyskland, England, Irland, Scotland, Wales, Nordirland og USA. Screeningerne blev indført på baggrund af forsøg, som viste, at det var omkostningseffektivt at screene, og her har dansk forskning været central.

- Første danske studie er fra 1990’erne og blev udført i det daværende Viborg Amt, og siden er flere studier fulgt efter, siger Marie Dahl.