Skoliose-team bliver samlet i Silkeborg og får nyt udstyr
Nyt udstyr giver mulighed for at få bedre billeder af de patienter, som bliver undersøgt for skoliose (skæv ryg) på Regionshospitalet Silkeborg.
Det nuværende skoliose-team består af: Radiograf Karin Kronborg Andersen (t.v.), radiolog Christin Isaksen, radiograf Helle Stoltze, kiropraktor Susanne Brogaard Krogh, radiograf Johan Høising Eckmann og radiograf Benjamin Gjerrild Mortensen. De tre sidstnævnte var fraværende ved fotograferingen. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
27-12-2024
Nyt udstyr giver mulighed for at få bedre billeder af de patienter, som bliver undersøgt for skoliose (skæv ryg) på Regionshospitalet Silkeborg.
Røntgen og Skanning i Hospitalsenhed Midt samler alle sine skoliose-undersøgelser på Regionshospitalet Silkeborg.
Samtidig er der købt nyt og bedre udstyr, som giver mulighed for at samle røntgenbilleder og skanninger af skoliose-undersøgelser i ét røntgenrum.
- På Regionshospitalet Silkeborg har vi et skoliose-team, som består af en fysiker, en radiolog, en kiropraktorer og fire radiografer. Vores ambition er at højne kvaliteten af vores skoliose-undersøgelser og samtidig holde stråledosis så lav som mulig, siger specialeansvarlig radiograf i Røntgen og Skanning, Karin Kronborg.
Skoliose-teamet har været igennem en test- og indkøringsfase af det nye skoliose-udstyr for at optimere protokollerne og dermed give den bedst mulige undersøgelse af patienternes rygge.
I testfasen er der blandt andet blevet kigget på, hvor langt man kan gå ned i stråledosis og stadig bevare billeder i høj kvalitet.
- Unge, som får konstateret skoliose, bliver typisk undersøgt flere gange for at holde øje med, hvordan deres skoliose udvikler sig. Derfor er det vigtigt, at de bliver udsat for en så lav stråledosis som muligt, siger Karin Kronborg og fortæller, at de fleste skoliose-patienter er mellem 10 og 18 år.
To forskellige teknikker
Skoliose er en skæv ryg, hvor ryggen set bagfra kan have en s-form eller en sidekrumning af rygsøjlen. Skoliose udvikler sig over længere tid og gør sjældent ondt, men det kan være vigtigt at følge ryggens udvikling for at undgå, at tilstanden bliver forværret.
Det nye skoliose-udstyr i Røntgen og Skanning på Regionshospitalet Silkeborg giver mulighed for at foretage to former for undersøgelser: Diagnostiske- og kontrolundersøgelser af skoliose-patienter.
Diagnostisk undersøgelse består af to røntgenbilleder, som sættes sammen, mens der ved kontrolundersøgelser af hele ryggen bruges en teknik, hvor man skanner og efterfølgende rekonstruerer et billede af ryggen. Den sidstnævnte teknik anvendes også præoperativt forud for rygoperationer, hvor det er vigtigt at se balancen i ryggen.
Ud over alle skoliose-undersøgelser er også alle hofte-, knæ-, og ankelundersøgelser (HKA), der sættes sammen til et langt billede, blevet samlet på Regionshospitalet Silkeborg. Her kan det nye udstyr med lav stråledosis anvendes til at udmåle forskel i benlængde og andre fejlstillinger.
Der mærkes langs rygsøjlen for at få et indtryk af skoliosens placering hos patienten, Det bliver gjort for at sikre, at der kun røntgenfotograferes netop det, der skal med på billedet. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Det er dette område af ryggen, der medtages til skoliose-undersøgelser - både de diagnostiske og kontrollerne. Foto: Agata Lenczewska-Madsen