Hun kender hospitalet som sin egen bukselomme og er altid klar til at vise vej
Sammen med andre engagerede patientstøtter på Regionshospitalet Viborg har Wendy Mogensen hjulpet masser af mennesker med at finde rundt på hospitalsgangene.
Wendy Mogensen hjælper patienter og pårørende med at finde vej på Regionshospitalet Viborg. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
29-05-24
Sammen med andre engagerede patientstøtter på Regionshospitalet Viborg har Wendy Mogensen hjulpet masser af mennesker med at finde rundt på hospitalsgangene.
En midaldrende mand står i Regionshospitalet Viborgs forhal og kigger på oversigtstavlen over steder at gå hen.
Blikket er søgende – og bliver ved med at lede.
Efter få sekunders vildrede henvender Wendy Mogensen sig til ham.
- Er der noget, som jeg kan hjælpe dig med, spørger hun.
- Jeg skal finde skulderklinikken, forklarer han.
Hjælpen kommer prompte.
- Så skal du hen til den blå elevator, og derfra skal du op på tredje etage, siger Wendy Mogensen.
Da manden afklaret er gået videre, forklarer Wendy Mogensen, at skulderklinikken ikke er nævnt på oversigtstavlen.
- Men jeg er næsten sikker på, at det handlede om ortopædkirurgisk klinik. Derfor sendte jeg ham derop, siger Wendy Mogensen
Svært at overskue
69-årige Wendy Mogensen er én af de mange frivillige, som gør en stor indsats i Hospitalsenhed Midt. Hun er koordinator for Røde Kors’ patientstøtter, som hjælper patienter og pårørende med at finde vej på akuthospitalet i Viborg.
- Lige da akutcentret var færdigt, var der et stort behov for vejvisning. Behovet er blevet mindre nu, men det er der stadig, siger Wendy Mogensen og uddyber:
- Det kan være patienter, som er forsinkede, fordi der i øjeblikket er flere lukkede veje i Viborg på grund af vejarbejde. Patienterne har måske også haft svært ved at finde en parkeringsplads, og det hele resulterer i, at de kan komme stressede og frustrerede ind på hospitalet, siger Wendy Mogensen.
I sådan en situation kan det være svært at overskue en informationstavle, og så er det, at Wendy Mogensen træder til. Efter mange år som patientstøtte er hun blevet god til at aflæse kropssprog og kan med det samme spotte, når en person på hospitalet har svært ved at orientere sig.
Wendy Mogensen følger en gangbesværet kvinde hen til Klinik for Åreknuder. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Det gælder også den ældre kvinde, som hun nu falder i snak med. De forsvinder begge ind i elevatoren, og en kort tur senere går Wendy Mogensen hen ad gangen, mens hun med sin ene arm støtter den gangbesværede kvinde.
- Hun skulle hen til Klinik for Åreknuder, og hun havde brug for, at jeg fulgte hende hele vejen derhen. Det tilbyder vi også at gøre, siger Wendy Mogensen, da hun vender tilbage til én af Røde Kors’ faste baser på hospitalet.
Har mere at give af
Wendy Mogensen har en lang karriere i sundhedsvæsenet bag sig. Hun var blandt andet i 20 år ansat som fysioterapeut på Regionshospitalet Viborg og arbejdede senere i den kommunale ældrepleje samt på Hammel Neurocenter.
I december 2015 forlod hun arbejdsmarkedet.
- Og allerede i februar 2016 begyndte jeg så med det her frivillige arbejde, siger Wendy Mogensen og griner.
- Jeg havde og har stadig masser af energi, og dengang var jeg ikke klar til at stoppe med at hjælpe andre. Jeg følte, at jeg havde mere at give af, siger Wendy Mogensen.
Wendy Mogensen blev ”kapret”, da hun deltog i et løb i Viborg og skulle hente sit startnummer. Der mødte hun en gruppe frivillige fra Røde Kors – blandt andre en sygeplejerske, som hun havde arbejdet sammen med på Regionshospitalet Viborg.
- Så sagde de: Haps, du er gået på efterløn. Kunne du ikke tænke dig at være koordinator for de frivillige patientstøtter på Regionshospitalet Viborg. Det ville jeg gerne høre noget mere om, og så sagde jeg ja til opgaven, siger Wendy Mogensen.
Wendy Mogensen er frivillig hos Røde Kors, som har en samarbejdsaftale med Hospitalsenhed Midt.
Ud over selv at vise vej, så sørger Wendy Mogensen blandt andet for at lave arbejdsplanen for de i alt 36 patientstøtter på hospitalet. De er på skift i aktion mandag-torsdag klokken 8.30 til 14 samt fredag formiddag.
- Tidspunkterne skyldes, at klinikkerne og ambulatorierne jo er lukkede om aftenen, og det er primært dem, som vi hjælper patienterne hen til, siger Wendy Mogensen og får øje på en mand, som hun haft været i kontakt med tidligere på formiddagen.
- Du fandt ud af det, spørger hun.
- Ja, tusind tak for hjælpen, siger han og går videre.
Bliver genkendt
Wendy Mogensen fortæller, at hun oplever stor taknemmelighed blandt dem, som hun hjælper med at finde rundt på hospitalet.
- Det sker også, at jeg bliver genkendt af de børn, som jeg i sin tid behandlede som fysioterapeut. Flere af dem er blevet voksne nu, og det er rigtig hyggeligt at møde dem igen på hospitalet.
- Og så nyder jeg at være sammen med alle de andre engagerede frivillige, som yder en stor indsats, siger Wendy Mogensen, som kalder patientstøtternes samarbejde med Regionshospitalet Viborg og deres primære kontaktperson Hanne Louring for exceptionelt.
Hvert år hylder Hospitalsenhed Midt den frivillige indsats via de såkaldte frivillighedsarrangementer. Onsdag den 29. maj fandt det sted i Viborg, men denne gang var det uden Wendy Mogensen.
- Jeg ville rigtig gerne have været med, men da jeg fandt ud af datoen, havde jeg bestilt en rejse til England, siger Wendy Mogensen.
Det frivillige arbejde giver Wendy Mogensen energi. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Og det er ikke en hvilken som helst rejse, som forhindrer hende i at deltage.
- Jeg skal fejre 210 års fødselsdag sammen med to veninder. Vi er englændere, uddannede os til fysioterapeut det samme sted og bliver nu alle 70 år. Den ene bor stadig England, den anden i Australien, og jeg flyttede til Danmark i 1976, siger Wendy Mogensen, som fylder rundt sidst i juli.
Mandag den 3. juni er der et tilsvarende frivillighedsarrangement på Regionshospitalet Silkeborg.