Helen-Gräs-Højgaard_01_intra-og-nyheder.jpg

Helen Gräs Højgaard forsvarer den 20. februar sit ph.d.-projekt på Regionshospitalet Viborg. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

05-02-2025

Helen Gräs Højgaard fra Karkirurgisk Forskning i Hospitalsenhed Midt forsvarer den 20. februar sit ph.d.-projekt på Regionshospitalet Viborg.

Hjerte-kar-sygdom er den næsthyppigste dødsårsag i Danmark, og cirka hver fjerde dødsfald årligt skyldes en hjerte-kar-sygdom.

Forskning indikerer, at forebyggende medicinsk behandling for hjerte-kar-sygdom uden symptomer – som bliver opdaget ved screening - kan reducere risikoen og dødeligheden af for eksempel blodpropper.

Den 20. februar forsvarer Helen Gräs Højgaard fra Karkirurgisk Forskning i Hospitalsenhed Midt sit ph.d.-projekt, som giver viden om, hvordan borgere med tidligt opdaget hjerte-kar-sygdom oplever og efterlever de lægefaglige anbefalinger om at tage forebyggende medicin. Derudover hvordan borgerne bliver støttet i beslutningen om at tage medicinen.

Ph.d-projektets resultater bidrager med vigtig information, som kan bruges til at vurdere screeningens relevans set ud fra borgerens perspektiv.

- Mine resultater viser, at opfølgning via telefon fra sygeplejersker er afgørende for at støtte informerede beslutninger om at tage forebyggende medicin. Men resultaterne viser også, at beslutningen om at tage forebyggende medicin er kompleks, siger Helen Gräs Højgaard.

En forhandlingsproces

Helen Gräs Højgaard forklarer, at det for nogle borgere med tidlig opsporet hjerte-kar-sygdom er svært at navigere i usikkerheden ved hverken at være syg eller rask. Den usikkerhed kan skabe tvivl og ambivalens i forhold til, om de ønsker at tage forebyggende medicin.

- Borgernes holdning til medicin - og især syn på nødvendigheden af medicinen - bliver afgørende for valget. Beslutningen om at tage forebyggende medicin bliver en forhandlingsproces, hvor fordele og ulemper ved medicinen opvejes, siger Helen Gräs Højgaard.

Projektet understreger det vigtige i, at de sundhedsprofessionelle støtter borgernes medicinbeslutninger med borgernes egne input og behov i centrum. Der skal være tale om personcentreret kommunikation og en fælles beslutningstagning.

Helen Gräs Højgaards ph.d.-projekt har titlen: En beslutning for livet? Perspektiver på forebyggende medicin til tidlig opdaget hjerte-kar-sygdom - En evaluering af støtte til borgernes medicinbeslutning: Et multi-metode studie.

Forsvaret er offentligt og finder sted klokken 14 i Regionshospitalet Viborgs auditorium, indgang A, 2. sal.

For yderligere oplysninger kan Helen Gräs Højgaard kontaktes på mail: heleho@rm.dk