Er motionscyklen vejen til bedre genoptræning efter nyt knæ?
Mette Garval vil i sit ph.d.-projekt undersøge, om patienter med et nyt knæ kan komme sig bedre ved at hjemmetræne på motionscykel i ugerne efter operationen.
Mette Garval (t.h.) i selskab med de kolleger, som hun samarbejder med i forbindelse med sit ph.d.-projekt. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
10-03-2025
Mette Garval vil i sit ph.d.-projekt undersøge, om patienter med et nyt knæ kan komme sig bedre ved at hjemmetræne på motionscykel i ugerne efter operationen.
Mette Garval vil de næste fire år kun have én ugentlig arbejdsdag som fysioterapeut i Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg.
Hun skal nemlig bruge resten af arbejdstiden på sit ph.d.-projekt, som er støttet med 500.000 kroner fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Fond og med 1.315.684 kroner fra Gigtforeningen.
- I mit ph.d.-studie vil jeg undersøge, om man kommer sig bedre efter en knæproteseoperation ved at træne på motionscykel hjemme i ugerne efter operationen, siger Mette Garval.
I sit daglige arbejde i klinikken anbefaler hun patienterne at træne på motionscykel, og mange patienter er glade for træningen.
- Patienterne fortæller blandt andet, at de efter en tur på cyklen har det bedre. Smerter og hævelse er lindret, og knæet er knap så stift at bevæge, siger Mette Garval.
Nu vil hun altså konkret undersøge, om cykeltræningen faktisk virker, hvordan den virker, og hvor meget knæpatienten bør cykle. Hun forklarer, at der er meget begrænset forskning om emnet, selv om det er udbredt i praksis.
Vil finde bestemte patienter
Ph.d.- projektet vil desuden undersøge, hvordan patienterne kommer sig fysisk og mentalt efter en knæproteseoperation – og forsøge at finde ud af, hvad der har betydning for resultatet af operationen på lang sigt.
- Fra tidligere studier i Center for Planlagt Kirurgi ved vi, at omkring 15 procent af patienterne ikke er tilfredse med deres funktionsniveau et år efter operationen. Vi ved dog ikke, hvilke patienter vi skal følge tættere eller tilbyde mere intensiv genoptræning, siger Mette Garval.
Hun vil afprøve, om nye spørgeskemaer - udviklet til patientgruppen - kan bruges til screening i ugerne efter operationen.
- På den måde kan vi forhåbentlig finde de patienter, der har brug for noget ekstra fra os, siger Mette Garval.
Hovedvejleder i Mette Garvals ph.d.-projekt er David Høyrup Christiansen, som er forskningschef i Hospitalsenhed Midt og professor i Center for Planlagt Kirurgi.
Center for Planlagt Kirurgi udfører årligt cirka 1200 knæproteseoperationer og er et af landets største centre for protesekirurgi.
Mette Garval skal de næste fire år bruge en stor del af sin arbejdstid på sit ph.d.-projekt. Foto: Agata Lenczewska-Madsen