250205-Musik-på-Intensiv-og-M3_03_intra-og-nyheder.jpg

For musiker Theo Benjamin Hjort giver det god mening at bringe musikken ud til indlagte patienter. Han oplever blandt andet, at han med sin musik kan være med til at flytte folks fokus fra hovedet til hjertet i en svær tid. Foto: Agata Lenczewska-Madsen

06-02-2025

Det Jyske Musikkonservatorium har de seneste år sørget for musikalske pusterum til indlagte patienter på Intensiv på Regionshospitalet Viborg en gang om ugen. For at give flere patienter mulighed for at få nyde den levende musik, har Intensiv nu valgt at dele den musikalske gave med hospitalets nye ældremedicinske sengeafsnit.

Klavertonerne fylder gangen foran stue 22 på Medicinsk Afsnit 3 i Viborg. Bag den åbne røde dør lader musiker Theo Benjamin Hjorth fingrene flyde hjemmevant over tangenterne, mens han sender tonerne til Simon and Garfunkels Sound of Silence over mod patientsengen overfor.  

- Vi er rigtig glade for, at vi kan tilbyde vores patienter sådan en oplevelse. Alle vores patienter er ældre, medicinske patienter, og med musikken kan vi give dem lidt ro og en pause fra alt det svære, som en indlæggelse på hospitalet fører med sig. En del af vores patienter kan være temmelig forvirrede og konfuse, så for dem kan musikken også være noget rart og genkendeligt, som de samtidig kan dele med deres pårørende, siger Lene Dürr Würtz, som sammen med Mathilde Forslund von Benzon er oversygeplejerske på det nyoprettede ældremedicinske sengeafsnit i Viborg.

Afsnittet har netop fået en uventet gave af kollegerne på Intensiv, som har valgt at dele deres ugentlige besøg af musikere fra Det Jyske Musikkonservatorium med det medicinske sengeafsnit et par etager højere oppe.

Roen sænker sig med musikken

Det er halvandet år, siden Intensiv på Regionshospitalet Viborg første gang kunne tage imod musikerne fra Det Jyske Musikkonservatorium. Projekt ”Levende musik på Intensiv” udsprang af et samarbejde mellem Det Jyske Musikkonservatorium og Aarhus Universitetshospital, som siden 2019 har forsket i, hvordan levende musik påvirker patienter på hospitalernes intensive afsnit. Studierne undersøger blandt andet, om musikken har en effekt på patienternes puls, vejrtrækning, stressniveau og smerteoplevelse, og tilbagemeldingerne er blandt andet, at patienterne oplever musikken som en pause i en kaotisk tid.

Samme erfaring har Intensiv i Viborg gjort sig i løbet af det seneste halvandet år med ugentligt besøg af en af de tilknyttede musikere.

- Der sker noget helt særligt, når vi får besøg af musikerne. Det er, som om, der falder en helt anden ro over både patienterne og de pårørende – og over os i personalet. Alt falder ligesom lidt ned. Lydene, stressniveauet, bekymringerne. Det er en pause fra alt det svære, vurderer klinisk sygeplejespecialist Malene Hvass Block.

Hun ser jævnligt både patienter og kolleger knibe en tåre eller smile veltilpas efter at have lyttet til klassiske guitarstykker, klavermusik fra Højskolesangbogen eller musikernes egne kompositioner. Og det er netop en del af missionen med projektet, fortæller lektor Margrethe Langer Bro fra Det Jyske Musikkonservatorium.

- Det handler om at skabe meningsfulde øjeblikke for patienter og pårørende. Et musikalsk åndehul til lindring, ro og nærvær i et svært og kaosfyldt rum, forklarer Margrethe Langer Bro.

Velkomstgave til sengeafsnit

Mens musikerne efterhånden færdes hjemmevante på Intensiv i Viborg, er det første gang, de får mulighed for også at lade deres toner fylde Medicinsk Afsnit 3. For at udnytte musikernes besøg i Viborg fuldt ud, har Intensiv nemlig – efter aftale med musikerne og konservatoriet – valgt at dele de musikalske besøg med deres kolleger på det nye medicinske sengeafsnit. Det betyder, at musikerne fremover begynder deres besøg på Intensiv og herefter fortsætter til det medicinske sengeafsnit for at spille for de medicinske patienter, som måtte ønske det.

- Vi er selv virkelig glade for den musikalske gave, vi har fået, og den glæde og oplevelse vil vi gerne dele med andre. Samtidig ved vi, at de ældre medicinske patienter ofte indlagt i længere tid og kunne have godt af et lille pusterum undervejs, så det var helt oplagt for os at byde hospitalets nye ældremedicinske sengeafsnit velkommen og dele musikken med dem, fortæller oversygeplejerske i Intensiv Sanne Skovgaard Knudsen.

Hun lægger ikke skjul på, at det også har spillet ind, at netop det medicinsk område ikke hører til de afdelinger, der oftest får del i donationer og gaver til patienterne. Af samme grund er taknemmeligheden da også særlig stor på Medicinsk Afsnit 3.

- Vi vil rigtig gerne være mere end bare fire hvide vægge om patientens behandling, så det er helt fantastisk, at vi nu også får mulighed for at give vores patienter og deres pårørende en musikalsk oplevelse, som de kan bruge som et åndehul og samtaleemne både her, og når de kommer hjem igen, siger oversygeplejerske Mathilde Forslund von Benzon.

Det musikalske projekt med ugentlige besøg på Regionshospitalet Viborg drives med støtte fra Regional Udvikling i Region Midtjylland og løber ind til udgangen af 2025.