Robotter baner vejen for mere meningsfuldt sekretærarbejde
I Operation og Intensiv på Regionshospitalet Viborg er fokus rettet mod robotteknologien og smarte løsninger, der kan frigive tid til andre opgaver.
Lægesekretær Mie Fusager vil hellere bruge sin arbejdstid på meningsfulde opgave end på "åndsvage slaveopgaver". Derfor er hun gået på jagt efter robotløsninger, der kan løse nogle af de mere rutineprægede sekretæropgaver. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
10-02-2025
I Operation og Intensiv på Regionshospitalet Viborg er fokus rettet mod robotteknologien og smarte løsninger, der kan fjerne simple men tidskrævende opgaver og frigive tid til mere komplekse og meningsfulde opgaver for lægesekretæren.
- Vi skal gøre op med dobbeltarbejde og åndsvage slaveopgaver, som tager tiden fra de mere spændende opgaver.
Sådan lyder meldingen fra lægesekretær Mie Fusager fra Operation og Intensiv. Derfor er hun gået på jagt efter sekretæropgaver, som hun kan sætte robotter og computere til at løse for sig. Sammen med hospitalets Sundheds-It har hun blandt andet fundet frem til løsninger, der kan gøre håndteringen af en mængde papirskemaer nemmere og mindre tidskrævende.
- Og så spørger nogle måske, hvad jeg så skal lave, hvis robotterne løser opgaverne for mig. Men det synes jeg faktisk giver sig selv: Jeg skal selvfølgelig udvikle og optimere arbejdsgange, tage godt imod patienterne og servicere de 340 kolleger i afdelingen, så deres hverdag bliver lidt lettere og arbejdsmiljøet måske endda endnu bedre. Altså opgaver, som robotterne ikke kan løse, men som kræver et rigtigt menneske, fastslår Mie Fusager.
Nemmere håndtering af papirer
Operation og Intensiv i Viborg udfører hvert år knap 28.000 bedøvelser, som alle kræver et fysisk anæstesiskema. Det betyder, at der hver dag skal skannes mellem 80 og 100 bedøvelsesskemaer ind i de elektroniske patientjournaler. En opgave, som både har krævet tid og tæret på arbejdsglæden - og som Mie Fusager sammen med Sundheds-It har haft fokus på at få automatiseret.
- Så i stedet for at stå manuelt og skanne anæstesiskemaer for alle patienter ind i EPJ manuelt, har vi fundet en gratis robotløsning, som AUH har udviklet. Efter lidt videreudvikling er den nu i fuld drift her hos os og sparer os for helt utroligt meget tid og skanningsarbejde. Nu lægger jeg bare bunken af skemaer i skanneren, og så klarer robotten resten for mig på 30 sekunder. Det gør en kæmpe forskel, siger Mie Fusager.
Hun glæder sig over, at der dermed er fundet en nem, sikker, effektiv og ikke mindst billig måde at løse opgaven med de mange fysiske skemaer på. Og sammen med kollegerne er hun derfor allerede gået på jagt efter andre robotløsninger, der kan gøre hverdagen lidt nemmere. Næste skridt bliver en robotløsning, der kan håndtere en lignende opgave med døgnobservationsskemaer i Operation og Intensiv, og på sigt er håbet ligeledes en smart robotløsning, der kan gøre opgaven med at booke og flytte rundt på operationstider lidt lettere.
Den røde tråd i en hvid verden
For Mie Fusager er der mange gode grunde til at holde øje med de teknologiske muligheder og robotløsninger.
- Der skal jo løbende spares i sundhedsvæsenet, og samtidig hører vi, at vi kommer til at mangle lægesekretærer. Men for mig personligt er det også en kæmpe motivationsfaktor, at jeg kan blive aflastet og slippe for nogle af de kedeligste opgaver. Jeg synes faktisk, jeg er uddannet til andet og mere end at stå og skanne papirer ind, siger Mie Fusager.
Derfor vil hun også fremover have et skarpt øje på de opgaver, der med fordel kan automatiseres.
- Det kræver virkelig meget engagement og vilje at lave den slags ændringer, og det tager tid. Men for mig ligger gevinsten i en større arbejdsglæde og mere meningsfuldhed, og dermed bliver det indsatsen værd, konstaterer Mie Fusager.