Hvis du har nedsat eller manglende evne til at gå og stå, så belaster du dine knogler mindre end hvis du går rundt. Det kan medføre, at indholdet af kalk i knoglerne sænkes og derved øges risikoen for knogleskørhed og brud på knoglerne. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at få dækket dit daglige kalkbehov.
Du kan få dækket dit kalkbehov gennem kosten
Du skal sørge for at få D-vitamin, da dette vitamin hjælper kroppen med at optage kalk. D-vitamin får du gennem sollys og i din kost, især i mælk, æg og fede fisk. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du spiser 350 gram fisk om ugen. Heraf ca. 200 gram fed fisk som f.eks. laks, ørred, makrel og sild.
Kalk har en række vigtige funktioner i kroppen, og du bør indtage minimum 800mg. kalk pr. dag. Det findes i mælk og mælkeprodukter samt i nødder/mandler, fuldkornsprodukter og i visse grøntsager som grønkål, broccoli og spinat. Kalk optages bedst fra mælk og mælkeprodukter.
Eksempler på, hvad du kan spise og drikke i løbet af en dag for at dit daglige behov for kalk er dækket (800mg.):
- ½ liter mælk og
- 2 skiver ost
eller
- 2 dl. A38,
- 2 skiver ost og
- 1 glas mælk
eller
- 2 dl. yoghurt,
- 2 stk. fuldkornsrugbrød med ost,
- 1 glas mælk og
- 50 gram broccoli
eller
- 1 skål morgenmadsprodukt med 2 dl. mælk,
- 2 stk. fuldkornsrugbrød med ost,
- 1 glas mælk,
- 25 gram mandler og
- 1 dl. yoghurt med frugt
Følgende produkter er eksempler på fødevarer, der hver indeholder 800mg. kalk:
- 1,8 kg. broccoli
- 313 gram mandler
- 360 gram grønkål
- 2,8 kg. fuldkornsrugbrød
Måling af D-vitamin og kalk
Indhold af D-vitamin og kalk kan måles ved en blodprøve hos din egen læge. Din læge kan hjælpe med at vurdere, om du skal have ekstra tilskud af D-vitamin og kalk i form af tabletter.